Cél beállítása

Persely létrehozásakor nem muszáj célt beállítani.

Például egy Szórakozás perselyhez mi nem állítunk célt. Ha marad "felesleges" pénzünk, akkor teszünk bele, had gyűljön szépen lassan. Amikor ki akarunk kapcsolódni, az éppen benne lévő pénznek megfelelően tervezzük meg az eseményt.

Ha viszont nyaralni szeretnénk, és pontosan tudjuk, hogy mi a cél és ez mennyibe fog kerülni, akkor a Nyaralás perselyben azt az összeget állítjuk be célként. Így sokkal egyszerűbb tervezni, hogy havonta mennyit tegyünk félre, esetleg le kell-e mondanunk valami másról, hogy időre meg tudjuk spórolni az adott összeget.

Cél beállítása akkor lehet még hasznos, ha meg tudod mondani, hogy egy perselyben idális esetben mennyi pénznek kellene lennie. Például: vállalkozás fix költségeire 400.000 Ft-ot állítottunk be, mert évente ennyibe kerül, ételre 120.000 Ft-ot, mert havonta kb ennyit vásárolunk, benzinre 50.000-et, mert jó ha félre van téve néhány teli tanknyi.

Amikor jön a következő fizetés, a maradék összeget kiegészítjük (ha tudjuk), hogy ismét elérjük a célt. Ebben majd az automatikus beosztás is segítségünkre lehet.

Ha beállítottál egy célt, akkor a persely sorában az összeg alatt megjelnik majd egy sáv, ami mutatja, hogy a célhoz képest mennyi pénz van a perselyben. Ez hosszú távú spórolásoknál lehet hasznos (karácsonyi ajándékokra teszel félre, vagy autóra gyűjtesz), vagy ha meg tudod mondani, hogy egy perselyben idális esetben mennyi pénznek kellene lennie.

Fix vagy dinamikus cél

Ha beállítasz egy célt, az alapból "fix" lesz, azaz ha költesz is a perselyből, a cél nem változik. Például beállítok az Étel perselyre egy 80.000 Ft-os célt, ha fizetést kapok feltöltöm eddig, ha pedig kiadásom van, költök belőle. A cél ettől nem változik, fixen 80.000 Ft marad, így tudom minden fizetéskor, hogy meddig kell feltölteni.

Van egy Dinamikus cél jelölő négyzet a persely szerktesztésénél, ha azt bepipálod, onnantól a célod csökkenni fog, ha költesz a perselyből. Két példa, hogy mikor lehet ez hasznos:

1. Ha van egy hiteled, például diákhitel, melynek összege 100.000 Ft, akkor beállíthatod ezt az összeget dinamikus célnak. Eleinte üres a persely, első fizetésedkor beleteszel 50.000 Ft-ot, majd amikor fizetsz belőle mondjuk 20.000-et, a cél lecsökken 80.000 Ft-ra.

2. Ha eldöntötted, hogy idén karácsonyi ajándékokra 50.000 Ft-ot szeretnél összegyűjteni. Májusban már sikerült 25.000 Ft-ot félretenni, látod is, hogy a cél 50%-át teljesítetted:

Karácsonyi ajándékra már félretettél 25.000 Ft-ot, és beállítottad a dinamikus célt
Karácsonyi ajándékra már félretettél 25.000 Ft-ot, és beállítottad a dinamikus célt

Júniusban látsz is egy jó ajándékot 10.000 Ft-ért, és megveszed. Ha előzőleg nem pipáltad ki a dinamikus célt, akkor a perselyedben 15.000 Ft lesz, de továbbra is 50.000 Ft-os cél. Ha viszont beállítottad a dinamikus célt, akkor a célod értéke 50.000 Ft-ról 40.000 Ft-ra csökken, hiszen összesen akartál 50.000 Ft-ot elkölteni, melyből 10.000-et már sikerült is.

Határidő, fontos

A cél beállítása után, határidővel vagy fontosnak jelöléssel tudjuk azt nyomatékosabbá tenni. Ennek az automatikus beosztás során van szerepe.

Amennyiben van beosztható pénzed, egy kis varázspálca jelenik meg mellette, erre kattintva megjelennek azok a perselyek, melyeknél célt állítottál be, és még nem érted el azt. A program fentről lefelé tölti fel a perselyeket, viszont mentés előtt tetszés szerint módosíthatod ezt. A perselyeket így rendezi sorba a program:

  • Azok jelennek meg aminél van cél beállítva, de ennél kevesebb pénz van benne
  • Először azok amik fontosak
  • Utána az aminek van határideje (aminek közelebbi, az feljebb)
  • Ha nem fontos, és nincs határidő, akkor az van feljebb, aminél kevesebb kell a cél eléréséhez
Ha néhány perselyednél állítottál be célt, és még nem érted el, az automatikus beosztás segítségedre lehet

Próbáld ki ingyen, 3 kattintással!

Ne élj többet hónapról hónapra! Legyen egy vésztartalékod, fizesd vissza a hiteleid, és mondj búcsút a stresszes mindennapoknak. Vedd kézbe a pénzed feletti irányítást ezzel a költségvetés tervező alkalmazással.

Költségvetés késztítés egyszerűen

Egy teljesen üres teszt fiókban tudod kipróbálni a beosztom.hu működését, e-mail cím és jelszó megadása nélkül.