Mennyit ér a pénzünk?

Régen minden jobb volt. Egy kenyér 2 Ft, egy gombóc fagyi 50 fillér, ma pedig mindkettő 3-400 Ft, ez több százszoros áremelkedés, a fizetés pedig alig nő!

Legalábbis ezt halljuk a leggyakrabban, azon viszont ritkán gondolkodunk el, hogy lehet, hogy a hiba bennünk, és a kényelmes életünkben van.

A lenti grafikon segítségével azt tudod megnézni, hogy az évek alatt növekvő minimálbérhez, átlagkeresethez, és a teljes pénzmennyiséghez (M3) képest mennyivel lettek drágábbak azok a termékek, amiket a KSH az infláció kiszámításához használ.

1995 és 2020 között a Minimálbér 12200 Ft-ról 161000 Ft-ra nőtt, azaz 13.2x több lett. Kezdetben egy "Rövidkaraj, kg" 582 Ft-ba került, végül 1790 Ft-ba, ami 3.08x árváltozás. Régen 21 db jött ki a pénzből, ma 90, ez 4.29x több .

A zöld vonal mutatja a fizetések emelkedését, a piros az adott termék árának növekedését, a sárga pedig azt, hogy adott évben abból a fizetésből mennyit tudtál megvenni.

Hozd ki a legtöbbet a pénzedből! Ha van egy terved, már félig gazdag vagy.

Segítünk a pénzügyi céljaid megtervezésében, a bevételek és kiadások követésében, spórolásban és egy biztos vésztartalék felépítésében.

Nyilván minden drágul, de a legtöbb esetben sokkal nagyobb mértékben emelkedik a fizetés, mint a termékek ára. Például 1995-ben 12.200 Ft-os minimálbér mellett a kenyér ára 67 Ft volt, ebből 182 kenyeret lehetett venni. 2020-ban a minimálbér 161.000 Ft, a kenyér ára 356 Ft, 452 db-ot tudtunk venni belőle.

Persze van ellenpélda is, nézd meg az akácmézet: régen 94 kijött a minimálbéről, ma pedig csak 40. Ilyen még a múzeumi vagy állatkerti belépő is.

Miért érezzük akkor mégis azt, hogy alig van pénzünk?

Részben talán azért, mert fogyasztói társadalom lettünk, minden irányból az ömlik ránk, hogy "Vásárolj! Vegyél újjat! Cseréld le!". Régen sokkal kisebb kínálat volt a boltokban, ráadásul hitelt sem volt ilyen könnyű felvenni, az embernek spórolnia kellett.

Részben pedig talán az életszínvonal inflációja miatt, ami azt jelenti, hogy minél több pénzünk van, annál többet költünk.

Persze igazad van, vannak dolgok amik régen nem voltak, és biztos ezekre megy el a pénz: egy vagy több tv, számítógép, mobil, autó minden házban. De nem az fogja felemészteni a fizetésed hónapról hónapra, hogy ezeket egyszer megveszed, hanem a havi költségek: tv, net, mobil, netflix, spotify előfizetés, benzin, karbantartás, műszaki vizsga.

Mi a megoldás?

A pénzügyi tudatosság: legyél tisztában a pénzügyi helyzeteddel, és hozz tudatos döntéseket.

  • Ne vegyél fel hitelt! Ha valamire nincs pénzed, spórolj
  • Ne élj hónapról hónapra! Legyen 6 havi vésztartalékod, hogy ha elveszíted az állásod, ne kelljen hitelt felvenned
  • Ne szórd el a pénzed! Oszd be előre! Az a pénz, aminek nincs előre meghatározott célja, garantáltan ki fog folyni a kezed közül

Próbáld ki ingyen, 3 kattintással!

Ne élj többet hónapról hónapra! Legyen egy vésztartalékod, fizesd vissza a hiteleid, és mondj búcsút a stresszes mindennapoknak. Vedd kézbe a pénzed feletti irányítást ezzel a költségvetés tervező alkalmazással.

Költségvetés késztítés egyszerűen

Egy teljesen üres teszt fiókban tudod kipróbálni a beosztom.hu működését, e-mail cím és jelszó megadása nélkül.