Az alapok

Adj munkát minden forintnak

Ha bevételt szerzel, döntsd el előre, hogy mire fogod használni, legyen szó fizetésről, pénz visszatérítésről, vagy az utcán talált 5.000 Ft-ról.

Vegyük példának az utolsót: találsz 5.000 Ft-ot, beleteszed a pénztárcádba. Szerinted ennek az "ingyen" pénznek meg fogod-e takarítani bármelyik forintját, vagy kegyetlenül a seggére versz az egésznek és elköltöd? Mert nekem erre az a válaszom, hogy fogalmam sincs. Ez a pénz bekerül a nagy gyűjtőbe, és onnantól nyoma vész.

De! Ha megtalálás után felváltom, és 1.000 Ft-ot beleteszek egy megtakarítás perselybe, 2.000 Ft-ot egy új autó perselybe, 2.000 Ft-ot pedig egy szórakozás perselybe, akkor máris feladatot adtam minden forintnak.

Megtakarítás, autó, szórakozás persely
Megtakarítás, autó, szórakozás persely

Ha nem készpénzről van szó, hanem például az állam utal neked CSED-et, vagy a nagyitól kapsz zsebpénzt a bankszámládra, azt nehéz malacperselybe tenni, illetve folyamatosan újraszámolni, hogy melyikben mennyi van. A Beosztom.hu ezen segít a felturbózott virtuális perselyekkel és kategóriákkal.

Az egész lényege viszont az, hogy mindig minden forintodnak adj feladatot, és oszd be valamelyik perselyedbe.

Ha túlköltekezel egy perselyben

Ez nem a szentírás. Ha a szórakozás kategóriában már csak 1.000 Ft van, de az ismerősök nagyon el akarnak csábítani egy állatkerti sétára, amihez tuti társul még egy cukrászda is, és legalább 10.000 Ft-ot ott fogsz hagyni, nem probléma!

Nézd meg a többi perselyed, és döntsd el, minek a terhére fogsz szórakozni. Jobb esetben nem a gyerek játszós pénzét, vagy az ételre, nyugdíjra, vész esetére félretett pénzt fogod megkurtítani... Ha mégis, hát legalább akkor is tudod, hogy saját akaratodból tetted ezt, nem pedig véletlenül vagy tudatlanságból.

Mi értelme ennyit vacakolni? Ha rendbe akarod tenni a pénzügyeidet, vagy nyugodtan szeretnél költekezni, tudván hogy az adott pénz tényleg erre lett szánva, akkor nélkülözhetetlen a pénzügyi tudatosság. Erőfeszítéssel jár, de megéri vele foglalkozni.

Vésztartalék

Van azonban olyan persely, amiből jobb, ha nem veszel ki pénzt kényed kedved szerint, ez pedig a vésztartalék.

Lehet egy darab Vésztartalék nevű perselyed, vagy egy teljes kategóriád tele vésztartalék perselyekkel (autó, ház, egészségügy). A lényeg, hogy csinálj legalább egyet, és próbáld meg megoldani, hogy minden hónapban kerüljön bele pénz. Akkor is, ha csak 1.000 Ft!

6 havi fizetés a biztonsági vésztartalék
6 havi fizetés a biztonsági vésztartalék

Azt szokták mondani, hogy 6 havi fizetésednek megfelelő vésztartalékot érdemes képezni, így ha keresőképtelenné válsz, tiszta fejjel, higgadtan tudsz új állás után nézni.

Hosszútávú megtakarítások

Ilyen lehet például a nyugdíj, gyereknek egyetem vagy lakás, autó vásárlás... Minél előbb kezdesz el rájuk spórolni, annál jobb. És megint csak: még akkor is tegyél félre, ha csak pár ezer forintot tudsz nélkülözni.

Mi személy szerint infláció követő állampapírba tesszük a nyugdíjra szánt pénzünket (egyáltalán nem vagyunk benne biztosak, hogy 30-40 év múlva még lesz nyugdíj), és babakötvénybe a gyereknek szánt összeget. Tudjuk, hogy hosszú távon részvényekkel is jól/jobban lehet járni, de ahogy írtuk, nem vagyunk pénzügyi szakemberek, mi ezt találtuk biztonságosnak.

Az biztos, hogy semmiképpen nem érig meg 40 évig a párna alatt tartani a pénzt. Itt például megnézheted, hogy 1979-ben a havi átlag fizetés 3.877 Ft volt, míg 40 évvel később, 2019-ben 367.833 Ft. Ha valaki 6 havi fizetését párnahuzatban tartotta volna ez idő alatt, az most tudna belőle venni egy porszívót.

Adósság visszafizetése

A mai világban, sokszor elkerülhetetlennek tűnik a hitel felvétele, legyen szó akár lakás vásárlásról, akár egy váratlan esemény miatti hirtelen kiadásról. Amíg a hitelt nem törlesztetted vissza, minden hónapban húzni fogja a zsebed az összege, megnehezítve a céljaid elérését.

Mindenképpen azt javasoljuk, hogy először képezz egy kisebb (1-2 havi fizetés) vésztartalékot, hogy ha beüt a krach, ne kelljen újabb hitelt felvenned.

Ezt követően, amennyiben több hitellel is rendelkezel, a következő megoldást érdemes alkalmazni:

  • Rendezd a hiteleid növekvő sorrendbe kamatozás alapján
  • Minden hiteledre a minimum törlesztőt fizesd, kivéve a legnagyobb kamatozásút
  • Erre a lehető legtöbbet fizesd, amit nélkülözni tudsz a mindennapjaidból
  • Ha sikerült visszafizetned, ugorj a következő legnagyobb kamatozásúra

Ezt adósság lavina módszernek hívják, itt tudsz róla olvasni .

Próbáld ki ingyen, 3 kattintással!

Ne élj többet hónapról hónapra! Legyen egy vésztartalékod, fizesd vissza a hiteleid, és mondj búcsút a stresszes mindennapoknak. Vedd kézbe a pénzed feletti irányítást ezzel a költségvetés tervező alkalmazással.

Költségvetés késztítés egyszerűen

Egy teljesen üres teszt fiókban tudod kipróbálni a beosztom.hu működését, e-mail cím és jelszó megadása nélkül.