Nullbázisú költségvetés tervezés

Hallottál-e már a nullbázisú költségvetés tervezésről? És a borítékos módszerről? A kettő igazából egy és ugyanaz:

Fogsz egy csomó borítékot (vagy befőttes üveget, malac perselyt) és felcímkézed őket attól függően, hogy milyen kiadásiad szoktak lenni, vagy mikre szeretnél gyűjteni a jövőben, majd szétosztod közöttük a pénzed az utolsó forintig.

Nullbázisú költségvetés
Nullbázisú költségvetés

Ha kiadásod lesz, előveszed a megfelelő borítékot, és fizetsz belőle. Ha nincs benne elég pénz, akkor vagy mégsem költesz, vagy másik borítékból veszed ki a pénzt. Felmerülhet a kérdés, hogy ha máshonnan is kiveheted, akkor mi értelme az egésznek?

Az, hogy pontosan tudni fogod, hogy 1-1 kiadásodnak mi lesz a következménye. Akkor is csináltatsz egy tetoválást 50 ezerért, ha a pénzt a gyerek iskolázására félretett pénzből kell fizetni?

A beosztom.hu egy ilyen nullbázisú költségtervező, csak borítékok helyett perselyeket használunk.

Tegyük fel, hogy van 100.000 Ft-od. 50.000-et teszel az Étel perselybe, 25.000-et ruhára, 15.000-et számlákra, és 10.000-et szórakozásra. Minden forintot beosztottál. A célod, hogy minden alkalommal amikor bevételt szerzel, szét tudd osztani azt a perselyeid között, és ismét 0 Ft szétosztható pénzed maradjon.

Ha később úgy döntesz, hogy inkább 15.000 Ft-ot szánnál szórakozásra 10.000 helyett, akkor a másik 3 perselyből át kell helyezned összesen 5.000 Ft-ot. Így rá leszel kényszerítve arra, hogy egy tudatos döntést hozz ahelyett, hogy csak sodródnál az árral.

A nullbázisú költségvetés attól lesz zseniális, hogy a pénzügyeidet átláthatóvá és egyszerűvé teszi. Rendkívül frusztráló, amikor megkapod a fizetésed, és következő hónap elejére a pénz elfogy, de nem tudod mire költöttél ennyit. Vagy amikor ránézel a bankszámládra, látsz egy összeget, és fogalmad sincs, hogy vajon ez elég lesz-e a havi étel, számla, albérlet kiadáskora, esetleg vehetsz még a lányodnak egy játékot belőle. Ha jövőre nyaralni szeretnél menni, hogyan oldod meg, hogy ne költsd el a fejben félretett pénzt, ha a bankszámládon csak egy összeget látsz?

Hozd ki a legtöbbet a pénzedből! Ha van egy terved, már félig gazdag vagy.

Segítünk a pénzügyi céljaid megtervezésében, a bevételek és kiadások követésében, spórolásban és egy biztos vésztartalék felépítésében.

Az egyik leggyakoribb kérdés az, hogy honnan lehet azt tudni előre, hogy mire fogunk költeni a jövőben? Először a rendszeres, és fontos kiadásokat kell összegyűjteni, ezekkel biztosan tisztában vagy (étel, lakhatás, számlák, utiköltség), perselyt készíteni nekik és beletenni 1-3 havi összeget. Ha ez megvan, erősen ajánlott egy vésztartalék persely készítése, ahova idővel 6 havi fizetésed gyűjtöd össze. Végül létrehozod azokat a perselyeket, melyek nem létfontosságúak, és ha maradt pénzed, oda is osztasz be.

Mi történik, ha változtatni szeretnél? Mi sem egyszerűbb! Kinézed, hogy melyik perselyedből szeretnél pénzt áldozni a kívánt dologra, és átteszed bele. Néha nagyon egyszerű a döntés: egy műtétre kell 50.000 Ft, nyilván a ruhára és társasjátékra félretett pénzt fogod felhasználni, hisz egyik sem annyira fontos. Máskor bonyolultabb: nincs már pénz a szórakozás kategóriába, de jönnek a rokonok külföldről, és a létfontosságú perselyeken kívül már csak a Vésztartalékban van pénz, amihez elvileg csak vész esetén nyúlsz...

Attól, hogy tudatos döntéseket hozol és nem sodródsz az árral, nem csak nyugodtabb és magabisztosabb leszel, hanem legalább egyszer elgondolkodsz a prioritásaidon. Amikor a nélkülözhetetlen dolgokra már beosztottad a pénzt, és marad még 100.000 Ft, vagy hónap közben nyersz 500.000 Ft-ot kaparós sorsjegyen, akkor eldöntheted, hogy ebből a gyerek egyetemére teszel félre, a saját nyugdíjadra, egy részéből a házat újítod fel, vagy beteszed a jövő évi nyaralás perselyébe.

Ha rendszeresen "csak" 10.000 Ft szabad pénzed marad, mégis teszel belőle 2.000-et vésztartalékhoz, 5.000-et hitel törlesztésre, 2.000-et a gyereknek egyetemre, és 1.000 Ft-ot egy teleszkópra, mert már évek óta meg akarod venni, akkor ahogy telnek a hónapok, látni fogod ahogyan ezekből az apró beosztásokból egyre csak gyűlik a pénz, és ez elégedettséggel tölt majd el.

Próbáld ki ingyen, 3 kattintással!

Ne élj többet hónapról hónapra! Legyen egy vésztartalékod, fizesd vissza a hiteleid, és mondj búcsút a stresszes mindennapoknak. Vedd kézbe a pénzed feletti irányítást ezzel a költségvetés tervező alkalmazással.

Költségvetés késztítés egyszerűen

Egy teljesen üres teszt fiókban tudod kipróbálni a beosztom.hu működését, e-mail cím és jelszó megadása nélkül.