Tanuld meg beosztani a pénzed fiatalon

Fiatal vagy. Vagy támogatnak szüleid, vagy magadnak kell megkeresned a tanulásra, kolira, kajára és szórakozásra valót, de az is lehet, hogy már teljesen a saját lábadon állsz. Valószínűleg nem keresel milliókat, talán még százezreket sem. Hogy jutsz így egyről a kettőre?

Amíg nem tudod növelni a bevételeidet, a kiadásokat kell csökkenteni. Nem muszáj lemondanod az összes szórakozásról, mindössze annyit kell tenned, hogy összeszámolod minden pénzed, felcimkézel néhány perselyt attól függően, hogy mire szánod a pénzt, és beosztod.

A probléma ott kezdődik, hogy a bankszámlán levő pénzt nehéz perselybe tenni. Erre nyújt megoldást a beosztom.hu a virtuális perselyekkel és kategóriákkal, de mielőtt belevágunk a legfontosabb:

Nem akarunk lehúzni! Egy hónapig tudod használni az oldalt, mielőtt eldöntenéd, hogy megéri-e az árát. Ha nem jött be, nem kell semmit magyarázkodni, egyszerűen tovább állsz és kész, megértjük. Sőt még ekkor is azt javasoljuk, hogy tarts ki a pénzed beosztása mellett, használj erre jegyzetfüzetet vagy vezesd Google Docsban. A pénzügyi jólét egyik alapja az, hogy előre be tudd osztani a pénzed.

Hogyan tudom beosztani a pénzem előre?

Nagyon jó kérdés! A legtöbben már a legelején feladják, mondván "Honnan tudhatnám, hogy hányszor fogok elmenni a hónapban moziba, kávézni, vagy mennyit költök majd kajára?!" Sajnos ők rossz oldalról közelítik meg a kérdést, gondolj rá inkább így: "Most kaptam pénzt. Ha a héten minden nap rávesznek a barátok a cukrászdára, moziba is elmegyünk és ruhát is veszek, akkor honnan fogom tudni, hogy hónap végén marad majd pénz kajára és albérletre?" Ugye mennyire más innen nézve?

Vannak dolgok, amikre nem igazán van ráhatásod, vagy amin nem érdemes spórolni. Enni például muszáj. Sokan esnek abba a hibába, hogy egy hónapon keresztül követik az étel kiadásukat, és megrökönyödve tapasztalják, hogy 50-80.000 Ft elmegy rá, akkor ezen kell spórolni! Pedig az esetek többségében pont nem, az egészséges táplálkozás az egyik legfotnosabb dolog. Helyette kicsit utána kell olvasni a dolgoknak, és kiderül, hogy az 1500 Ft-os pizza árából több adag cézár salátát vagy gyümölcsös müzlit, vagy akár egy bulgurus zöldséges lazacot is el lehet készíteni.

De természetesen csak rajtad múlik, hogyan osztod be a pénzed. Ha úgy érzed az ételen tudsz spórolni, akkor tedd azt. A megmaradt pénzt pedig oszd be olyan helyre, ahol jobb helye van, kezdetben például képezz egy vésztartalékot, vagy kezd el visszafizetni a diákhiteled.

Ha teheted, mindig szánj egy kicsit szórakozásra, kikapcsolódásra, sportra különben nagyon nehéz tartani magad a tervekhez.

Mi történik, ha kicsúszok a keretből?

Semmi. Senki nem felügyel vagy ellenőriz, ez a te életed, a te döntéseid. Időnként mindenkivel megesik, hogy nem tudja tartani magát a tervekhez, vagy jön valami váratlan esemény ami felborítja a rendszert.

Szerencsére még ilyenkor is hasznát veszed a rendszernek, mert látod, hogy honnan tudsz átcsoportosítani.

Tegyük fel, hogy a szórakozás perselyedben már nincs pénz, de Halott Pénz koncert lesz az egyetemen, és úgy érzed erre mindenképpen el kell menned. Semmi gond, megnézed melyik perselyben mennyi pénz van, és úgy döntesz, hogy a kondi bérlet árát vagy az ehavi fodrászra tervezett pénzt áldozod fel. Ha már ez sincs, csak kaja meg albérlet pénz, és abból költesz... Nos, akkor legalább tudatosan hoztad meg a döntést, és nem fog váratlanul érni, hogy éhezni kell, vagy kölcsönkérni.

Hogy kezdjek bele?

Regisztrálj az oldalra, vagy ide kattintva próbáld ki az oldalt regisztráció nélkül. Ezt követően menj végig az első lépéseken . Amikor perselyeket hozol létre, kezdheted mindössze 4 darabbal:

  1. Add össze a havi fix kiadásokat amiket muszáj kifizetni
  2. Saccold meg, hogy havonta mennyit költesz kajára
  3. A maradék felét szánd szórakozásra
  4. A másik felét tedd félre vésztartaléknak

Ezt szépen lassan bővítheted igényeidnek megfelelően, vagy vegyél inspirációt innen

Próbáld ki ingyen, 3 kattintással!

Ne élj többet hónapról hónapra! Legyen egy vésztartalékod, fizesd vissza a hiteleid, és mondj búcsút a stresszes mindennapoknak. Vedd kézbe a pénzed feletti irányítást ezzel a költségvetés tervező alkalmazással.

Költségvetés késztítés egyszerűen

Egy teljesen üres teszt fiókban tudod kipróbálni a beosztom.hu működését, e-mail cím és jelszó megadása nélkül.