Persely létrehozás példa

Nincs ökölszabály vagy olyan megoldás, ami mindenkinek tökéletes lenne. Ettől függetlenül mutatunk egy példát, ami alapján létrehozhatod kategóriáidat és perselyeidet.

Első példa

Ha nem állsz túl jól anyagilag, kérjük ne botránkoztassanak meg a számok, ez csak egy példa. Azt javasoljuk, hogy a lehetőségeidhez és terveidhez képest állítsd be a perselyek cél összegeit.

Egy példa kategóriákra és perselyekre.

Némi magyarázat az összegekhez, talán segít a tervezésben:

 • Gyógyszerek, kezelések - ha baj történik, akkor ne azzal kelljen foglalkozni, hogy miből fizetünk ki egy műtétet, hogy mennyibe kerül a kezelés, vagy hogy elmehetünk-e magánba ahelyett, hogy 3 hónapot várunk az állami időpontra.
 • Megelőzés - Az egészség megőrzéséhez fontos a lazítás, stressz csökkentése, helyes táplálkozás. Innen lehet költeni masszázsra, gyógyfürdőre, vitaminokra, túrázásra.
 • Jótékonyság - Ha azt szeretnénk, hogy a világ jobb hely legyen, nekünk is ki kell vennünk a részünket jobbátételében. Nagyon jó cikk olvasható erről a kiszamolo.hu oldalon .
 • Vállalkozás - Itt egy évre előre félre lettek téve a havi fix költségek, így ha nincs bevétel, az sem jelent akkora problémát. Akinek KATA vállalkozása van és a személyes bankszámláját használja hozzá, annak külön segítség, hogy a vállalkozói és magán vagyon ilyen módon elkülöníthető.
 • Vésztartalék 6 havi - Először 1, majd 2 havi fizetést érdemes beállítani célként, egészen addig, amíg el nem jutsz a 6 havi fizetéshez. Ha ennyi pénz félre van téve (akár állampapírba), akkor rengeteg stressztől óvod meg magad. Ha váratlanul elbocsájtanak, vagy 1-2 hónapra te vagy egy hozzátartozód 24 órás ápolásra szorul, akkor sem azon kell aggódni, hogy miből veszel ételt, fizetsz albérletet.
 • Diákhitel - Ez a persely valószínűleg rossz kategóriába került, de akármikor lehet csinálni egy Hitel kategóiát, és áthúzni bele. Akkor van értelme létrehozni egy ilyen perselyt, ha nem a fizetésed beérkezése után egyből utalod a törlesztőt, hanem később. Így biztos lehetsz benne, hogy véletlenül sem költöd el másra.
 • Közlekedés - Itt is 1 évre előre tesszük félre a pénzt (ha van rá módunk). Főleg a szervizek szoktak keményen érinteni minket, mert ha egyszer egy autó elromlik, akkor egyszerre romlik el rajta minden...
 • Számlák - Szét is bonthatod áram/víz/gáz/hulladék/stb kategóriákra, vagy félretehetsz egyben egy 3-4 hónapos átlagot rájuk, és mindet ebből vonogatod.
 • Bármire - Amikor hirtelen nem tudjuk, hogy valamit hova soroljunk, akkor azt innen vonjuk le.
 • Kaja - Ide a Lidl, Aldi és hasonló bevásárlások tartoznak, általában nem szoktuk tételesen megnézni, hogy minden kaja-e, az esetek többségében az. Néhány havi vásárlás költség van félretéve, egy kis plusz ráhagyással, biztos ami biztos.
 • Jövő - A gyereknek 18 éves koráig lehet babakötvénybe pénzt tenni, azt itt vezetjük.

Ezek mellett még lehet nyugdíjra, hitelre, oktatásra és ezer más dologra pénzt félretenni. Ha nem bonyolítod túl, egyszerűbb lesz használni a mindennapokban.

Próbáld ki ingyen, 3 kattintással!

Ne élj többet hónapról hónapra! Legyen egy vésztartalékod, fizesd vissza a hiteleid, és mondj búcsút a stresszes mindennapoknak. Vedd kézbe a pénzed feletti irányítást ezzel a költségvetés tervező alkalmazással.

Költségvetés késztítés egyszerűen

Egy teljesen üres teszt fiókban tudod kipróbálni a beosztom.hu működését, e-mail cím és jelszó megadása nélkül.