Mi a problémád? Mi a célod?

Ha te is küzdesz a lenti problémák valamelyikével, azok megoldásában segítségedre lehet a program.

  1. Hónapról hónapra élek
  2. Nem tudom növelni a megtakarításaimat
  3. Van egy függőségem
  4. Nem tudom, hogy mennyit költhetek
  5. A vállalkozásom pénze összefolyik a sajátommal
  6. Rendbe akarom tenni a családi kasszát

1. Hónapról hónapra élek

Ilyen esetben a legfontosabb egy vésztartalék képzése, ami jó esetben a 6 havi fizetésed. Mennyi?!?! Igen, 6 havi fizetésed. Félre lehet ennyit tenni, csak kicsiben kell kezdeni. Erre az egyik legjobb megoldás a pénz előre történő beosztása.

Egyik pillanatról a másikra megváltozni, ha nem is lehetetlen, de nagyon nehéz. Hozd létre a Vésztartalék perselyt, állítsd be a 6 havi fizetést célösszegnek, és minden hónapban a fizetésed egy részét tedd bele. Ha csak 10.000 Ft-ot, akkor annyit, és bármi történik, ne nyúlj hozzá, ez a pénz innentől nem létezik.

Persze fizikailag ott van a zsebedben, vagy a bankszámládon és nagyon csábító... Éppen ezért, ha van lehetőséged, akkor ennél az egy perselynél próbáld meg valahogy ténylegesen is elkülöníteni a többi pénzedtől. Vagy tedd ténylegesen egy perselybe, vagy nyiss egy számlát az államkincstárnál és vegyél belőle állampapírt.

2. Nem tudom növelni a megtakarításaimat

Hiába van 1.000.000 Ft a bankszámlámon, legyen akármennyi a fizetésem, a fejemben ott az 1 milliós határ, és valahogy minden hónap végén itt kötök ki. Ha nálad is hasonló a helyzet, valószínűleg tudunk segíteni.

Spórolni csak tudatosan lehet. Ez azt jelenti, hogy annak a pénznek amit nem teszel félre, annak az eddigi szokásaid miatt egyszerűen lába fog kélni. Adj feladatot minden egyes forintnak előre! Gondold végig a hónapot, oszd be először a fix és nélkülözhetetlen költségeket, aztán a maradékot ne az "Akármire" perselybe tedd, hanem legalább a harmadát szánd egy hosszútávú célra.

Dehát ez olyan banálisan egyszerű... mondhatnád, és igazad is lenne. A legtöbb probléma a szokásainkból ered, a nemtörődömségünkből, vagy egyszerűen abból, hogy nem tervezünk. Mi éppen ezen próbálunk segíteni: váljon szokásoddá, hogy odafigyelsz a pénzedre, és előre feladatot adsz minden egyes forintnak.

3. Van egy függőségem

Ahogyan a legtöbbünknek. És itt nem kell feltétlenül az alkoholizmusra és dohányzásra gondolni, ugyanúgy függőség az, amikor

  • azonnal meg kell venned valamit, ha megtetszik (impulzus vásárlás)
  • nem tudsz létezni műkörmös, fodrász, kozmetikus nélkül
  • az autód meghal, ha nem mosod le minden nap nano protect programmal

Nem akarunk "kigyógyítani" a függőségedből, épp elég nagy eredmény az is, ha első lépésként felismered, hogy problémád van. Akinek függősége van, az általában a pénzügyein is észreveszi ezt, például hónapról hónapra él, vagy nem tudja növelni a megtakarításait.

Nekünk például könyv és társasjáték függőségünk van, impulzus vásárlók vagyunk: ha egy nagyon megtetszik, azonnal megvesszük. Emellett azzal a problémával is küzdöttünk eddig, hogy nem tudtuk növelni a megtakarításainkat, így ez is jelezte, hogy valószínűleg van egy rossz szokásunk vagy függőségünk.

Nagyon fontos, hogy mi a függőséged kordában tartásában tudunk csak segíteni, annak megszüntetésében nem. Ha előre meghatározod mennyit költhetsz egy hónapban cigire vagy impulzus vásárlásra, és ezt a szokásos havi költésed alá lövöd be, akkor havonta legalább egyszer szembesülsz a függőségeddel: amikor konkrétan elfogy a függőségedre beosztott pénzed.

Ilyenkor két dolgot tehetsz: vagy azt mondod, hogy ez a pénzbeosztás hülyeség és törlöd a fiókod, vagy sóhajtasz egyet, és egy másik perselyből teszel át még pénzt ebbe. Mert eleinte valószínűleg semmi nem fog változni.

Nekünk 3-4 hónap kellett ahhoz, hogy végre megértsük és lássuk azt, hogy a függőségünk konkrétan honnan viszi el a pénzt. Ha minden be van osztva, konkrét döntést kell hozni: a gyereknek a játék pénzéből költsek, vagy az egészségügy perselybe félretett pénzből...

4. Nem tudom, hogy mennyit költhetek

Van megtakarításod, a fizetésed is elfogadható, viszont mikor vásárolnál valami komolyabb dolgot, fogalmad sincs, hogyan fog ez téged érinteni anyagilag (nyilván annyival kevesebb pénzed lesz, mint amennyit elköltesz, de hosszú távon ez mennyire fog fájni?). Ez nagyon gyakori probléma, mivel aki nem hónapról hónapra él, az gyakran nincs is teljesen tisztában az éppen aktuális pénzügyi helyzetével.

Minek számolgatni, ha látod, hogy van 3 millió a bankszámlán? Persze, hogy kijön belőle egy 400 ezres TV karácsonyra. És akkor már anyának is egy 200 ezres kávéfőző, a nagy fiúnak egy 350 ezres számítógép, a lánynak egy kiskutya.

Persze ez egy lesarkított példa (vagy nem?), lehet érezni, hogy 3 millióból 1 millió azért nem kevés, ráadásul nem számoltuk bele, hogy egy kutya fenntartásának mennyi az éves költsége, mennyit tegyünk félre orvosi kezelésre, kutyaiskolára, játékokra stb.

Legyen félretéve a pénz a fontos dolgokra (vésztartalék, egészség, kaja), legyen megtakarításos perselyed (nyugdíj, gyereknek oktatás), illetve legyenek olyan perselyeid, mint nyaralás, ajándék, szórakozás. Utóbbiakba a "felesleges" pénzed teheted, így amikor jön a karácsony, vagy a nyaralós szezon, egyszerűbb eldönteni, hogy itthon menjetek valahova, vagy a tengert is megengedhetitek magatoknak.

5. A vállalkozásom pénze összefolyik a sajátommal

Aki KATA vállalkozó, és a saját személyes bankszámláját használja a vállalkozásához is, az belefuthat ugyanabba a problémába, mint mi: nehéz megmondani, hogy meddig tart a vállalkozás pénze, és hol kezdődik a sajátunk. Főleg akkor, ha mellette főállásban is dolgozunk valahol.

Keresel mondjuk havi nettó 200.000-et a főállásodban, a KATA vállalkozásod pedig kézműves tárgyak készítésével foglalkozik. Változó, hogy havonta mennyi megrendelésed van, néha semmi, karácsony körül pedig akár 150-180.000 Ft is.

De mint tudjuk, minden vállalkozásnak vannak költségei. KATA-sként ez például legalább évi 350-400.000 Ft (bevételtől függetlenül), és ezek még csak az adók és könyvelő. Nincs benne az alapanyag, a bérleti díjak, reklám és még sorolhatnánk.

Biztos vagy benne, hogy a vállalkozásod jövedelmező? Vagy lehet, hogy nem az, de nem tűnik fel, mert a főállásodból kiegészíted, csak még nem tűnt fel... Mi pont ebbe futottunk bele, sok felesleges dolgot lenyirbáltunk a vállalkozás költségeiből, hogy fenn tudja tartani saját magát.

A Beosztom.hu felületén csináltunk egy Vállalkozás kategóriát, abban van egy Fix költségek persely a KATA adóknak, egy Marketing, egy Befektetés, egy Szerverek és egy Alapanyagok persely. Amikor a vállalkozásnak bevétele keletkezik, először a fix költségeket töltjük fel, majd szerverek, alapanyagok, végül marketing és befektetés. Megyünk a nélkülözhetetlentől az opcionális felé.

Rendbe akarom tenni a családi kasszát

A családi kassza sokkal bonyolultabb, mint mikor egyedül éltél, vagy mint mikor pároddal külön kasszán voltatok. Nem lehet már csak úgy felelőtlenül költekezni. Amikor veszel magadnak egy új ruhát, vagy a héten harmadszor viszed el lemosatni a kocsit, a közösből veszel el, ennyivel kevesebb jut a párodnak, a gyermekednek.

Attól jó egy családi kassza, hogy előre, egyértelműen be van osztva a pénz. Persze bármikor leülhettek és áttervezhetitek, de sok konfliktust és meglepetést el lehet kerülni azáltal, hogy világosak a célok, és hogy mire mennyi pénz van félretéve.

A Beosztom.hu oldalon nincs külön családi fiók. Ha pároddal közös kasszán vagytok, azt javasoljuk, hogy valamelyikőtök regisztráljon be, és mindketten ugyanazzal a fiókkal használjátok az oldalt.

Próbáld ki ingyen, 3 kattintással!

Ne élj többet hónapról hónapra! Legyen egy vésztartalékod, fizesd vissza a hiteleid, és mondj búcsút a stresszes mindennapoknak. Vedd kézbe a pénzed feletti irányítást ezzel a költségvetés tervező alkalmazással.

Költségvetés késztítés egyszerűen

Egy teljesen üres teszt fiókban tudod kipróbálni a beosztom.hu működését, e-mail cím és jelszó megadása nélkül.