Nem nő a vagyonod? Nehezen spórolsz? Segítünk

Különbség a kiadás követés és a költségvetés tervezés között

Ha közmondásba kellene foglalni, akkora a kiadás követés az Eső után köpönyeg, míg a költségvetés tervezés a Ki mint veti ágyát, úgy alussza álmát lenne. Nem lett tisztább? Akkor most elmagyarázzuk érthetőbben.

Kiadás követés

A kiadás követés azt jelenti, hogy minden alkalommal amikor pénzt költesz, kategorizálod és felírod. Így hónap végén, amikor nem tudod, hogy mire ment el megint 260.000 Ft, meg tudod nézni, hogy "Jaaa... kajára 80.000, kozmetikus 60.000, cigi 50.000, a többi meg számlákra. Hmm... Következő hónapban kevesebbet költök kozmetikusra!"

Aztán következő hónapban is ugyanannyit költesz rá.

A kiadás követés olyan, mintha autóvezetés közben kizárólag csak a visszapillantó tükröt néznéd: "Upsz fekvőrendőr... Upsz igazi rendőr... Ohh, itt kellett volna lekanyarodni..." Vicces? Eleinte talán. Biztonságos? Egyáltalán nem.

Költségvetés tervezés 

Költségvetés tervezésnél ezzel szemben fogod az összes pénzed, és előre beosztod az utolsó forintig: "Oké, van 260.000 Ft-om, 70.000 kell számlákra, általában 80.000 kajára, 50.000 a cigire, marad 60.000, hmm... Akkor ebben a hónapban legyn 30.000 a kozmetikus, és a maradék 30.000-et beteszem a vésztartalékba." 

Ha idő közben változna valami, semmi gond! Fogod, és módosítod a terveket. Amíg van egy terved, minden pillanatban tudni fogod hogy állsz, elég csak rápillantani. Sokkal nyugodtabb és kiszámíthatóbb lesz az életed, ez garantált.

A kiadás követés pedig olyan, mint amikor előkapod a térképet vagy bekapcsolod a Waze-t, és még azelőtt megtervezed az útvonalat, hogy rálépnél a gázra. Van időd és üzemanyagod, hogy félúton beugorj a haverokhoz vagy sokkal fontosabb, hogy időben odaérj az állásinterjúra? Ha előre megtervezed az utad, pontosan tudni fogod.

Hozd ki a legtöbbet a pénzedből! Ha van egy terved, már félig gazdag vagy.

Segítünk a pénzügyi céljaid megtervezésében, a bevételek és kiadások követésében, spórolásban és egy biztos vésztartalék felépítésében.

Azt viszont érdemes észben tartani, hogy mindig csak azzal a pénzzel tervezz, ami már a tiéd. Hiába tudod, hogy 4 hónap múlva SZJA visszatérítést fogsz kapni, ne költsd el előre fejben. Addig ugyanis bármi történhet, és ha te minden pénzed elköltöd előző hónapban, mondván következő hónapban úgyis kapsz még 800.000 Ft-ot, aztán mégsem... Nos, az elég kellemetlenül fog érinteni.

A kiadás követés rossz?

Egyáltalán nem, sőt! Miután fizetést kaptál és előre beosztottad a pénzed, éppen hogy el kell kezdened követni a kiadásaidat, hogy lásd mennyit tudsz még költeni.

Ha eddig is használtál már valamilyen kiadás követő alkalmazást, az kitűnő kiinduló pontot fog adni a költségvetési terved elkészítéséhez. A legtöbben ott akadnak el, hogy "Na jó, de honnan tudjam, hogy mennyit fogok ételre költeni?". Ha néhány hónapog követed a kiadásaidat, meglátod, hogy nagyjából minden hónapban ugyanannyit költesz.

Hogyan kezdjek bele a költségvetés tervezésbe?

Szüleink eleinte még kockás füzetbe írták, később már excelben, manapság viszont már sokkal kényelmesebb megoldások is vannak, ilyen például a beosztom.hu vagy a külföldi YNAB.com

Az első hónap mindkét helyen ingyenes, tegyél magadnak egy szivességet, és próbáld ki őket.

 

Próbáld ki ingyen, 3 kattintással!

Ne élj többet hónapról hónapra! Legyen egy vésztartalékod, fizesd vissza a hiteleid, és mondj búcsút a stresszes mindennapoknak. Vedd kézbe a pénzed feletti irányítást ezzel a költségvetés tervező alkalmazással.

Költségvetés késztítés egyszerűen

Egy teljesen üres teszt fiókban tudod kipróbálni a beosztom.hu működését, e-mail cím és jelszó megadása nélkül.