Nem nő a vagyonod? Nehezen spórolsz? Segítünk

2022: a legjobb év a családi kassza rendbetételére

A család pénzügyeit rendbe tenni nem egyszerű feladat, de 2022-nél keresve sem találhatnál jobb évet erre.

Mindig legyen étel az asztalon, ház a fejetek fölött, a gyerekek kapják a lehető legjobb oktatást, ruhát, játékot, és jó lenne közös élmény, nyaralás is.

Szülőként néha még akkor is hónapról hónapra élünk, ha lenne lehetőségünk félretenni. Néha azért, mert azoknak a csillogó szemeknek olyan nehéz ellenállni amikor megtetszik nekik egy játék, néha pedig azért, mert a legjobbat akarjuk nekik biztosítani mindenből.

2022: Egy új kezdet

Új év alkalmával sokan fogadalmakat teszünk, tervezünk, célokat tűzünk ki. A legfontosabb tanács amit ezzel kapcsolatban adhatunk: legyenek konkrét, mérhető céljaid. Íme néhány jó cél, rosszul megfogalmazva:

  • Lesz vésztartalékom
  • Kevesebbet költök ajándékra
  • Elkezdek gyűjteni új autóra

Próbálj meg konkrétumokat megadni: mennyit, meddig, milyen gyakran.

  • Minden hónapban félreteszek 10.000 Ft-ot vésztartaléknak, amíg az összege el nem éri 6 havi fizetésemet
  • A következő évben maximum 80.000 Ft-ot költök ajándékra
  • Ha nem akarok hitelt felvenni az új autóhoz, akkor 5 év alatt havi 60.000 Ft-ot félretéve 3.5 milliós autót tudok majd megvenni, januártól el is kezdem félretenni rá a pénzt.

Üljetek le a családdal, és beszéljétek át közösen a következő év pénzügyi céljait, az eredményt pedig rögzítsétek papíron, excelben, vagy egy családi költségvetés tervező programban, mint amilyen a beosztom.hu is.

Hozd ki a legtöbbet a pénzedből! Ha van egy terved, már félig gazdag vagy.

Segítünk a pénzügyi céljaid megtervezésében, a bevételek és kiadások követésében, spórolásban és egy biztos vésztartalék felépítésében.

SZJA visszatérítés

Amennyiben van gyermeked, az állam 2022-ben visszaadja a 2021-ben befizetett SZJA-t, maximum 809 ezer forintig. Ez azt jelenti, hogy ha például bruttó 200.000 Ft-ot kerestél, az után 360.000 Ft-ot kapsz egy összegben. Ha kíváncsi vagy a pontos összegre, ezen az oldalon írd be a havi fizetésed, majd kattints a Számol gombra és a "Számított SZJA" sorban levő összeget szorozd meg 12-vel.

Erre a pénzre 1 évvel ezelőtt még garantáltan nem számítottál, így el kell döntened, hogy mi legyen a sorsa. A legtöbben fejben már el is költötték valamire, mi azonban azt javasoljuk, hogy vésztartalék legyen belőle.

Legyen vésztartalékod

A vésztartalék olyan pénz, amihez kizárólag akkor nyúlsz, ha például elvesztetted az állásod. A jövőbeli éned rendkívül hálás lesz, ha 4-6 havi fizetésed félre van téve, és nem azzal kell kezdeni a hónapot, hogy hitelt veszel fel, hogy ételt adhass a gyerekeknek és fizetni tudd a számlákat.

Sokan elképzelhetetlennek tartják a munkahelyük elvesztését, pedig olyan időket élünk, amikor semmi sem elképzelhetetlen (lásd COVID és a turizmus esete, vagy a multiknál a több ezres elbocsájtások). Új munkahely után nézel, 2 hét alatt találsz egyet és beadod az önéletrajzod, következő héten behívnak elbeszélgetésre, utána való héten kezdesz, és rá 1 hónapra kapod meg a fizetésed. Ez a lehető legjobb forgatókönyv, ahol az állásod elvesztése után 2 hónap telik el a következő fizetésig. Nem igazán van lehetőséged válogatni a munkák közt, eközben pedig folyamatos nyomás alatt tarta a tudat, hogy a családodat el kell tartanod.

 

Próbáld ki ingyen, 3 kattintással!

Ne élj többet hónapról hónapra! Legyen egy vésztartalékod, fizesd vissza a hiteleid, és mondj búcsút a stresszes mindennapoknak. Vedd kézbe a pénzed feletti irányítást ezzel a költségvetés tervező alkalmazással.

Költségvetés késztítés egyszerűen

Egy teljesen üres teszt fiókban tudod kipróbálni a beosztom.hu működését, e-mail cím és jelszó megadása nélkül.